Komt er een vuurwerkverbod in Eindhoven in 2023-2024?

Vanaf 2023 en 2024 heeft het college van Eindhoven aangekondigd dat er door geen enkele gemeente in het land vuurwerk mag worden afgestoken. Dit kwam omdat ze dachten dat het aan de stad was om te beslissen wanneer dat verbod van kracht werd. Ondanks deze aankondiging werd het besluit van het college met teleurstelling ontvangen, aangezien er geen nationaal verbod werd ingevoerd.

Collegebestuurders maakten onlangs bekend dat er vanaf 1 januari 2023 en 2024 geen landelijk vuurwerkverbod meer geldt. Dit stelde Eindhoven teleur, dat naar eigen zeggen een gemiste kans was.

Geen vuurwerk voor de Eindhovenaar op 31 december 2023?

Nederland hangt van regeltjes aan elkaar, dus de volgende wordt geactiveerd een vuurwerkverbod. Eindhovenaren mogen tijdens de komende jaarwisseling zelf geen vuurwerk afsteken, maar kunnen wel naar een centrale vuurwerkshow in het centrum.

Landelijk vuurwerkverbod?

In eerste instantie moest het congres de impact bepalen van een eerder verbod op luid vuurwerk en grote lichtkogelkanonnen. Sinds de ongebruikelijke coronajaarwisselingen van de afgelopen twee jaar zouden ze de zaak nog niet goed in de gaten hebben.

Een alternatief voor vuurwerk zijn sterretjes.
De Eindhovense raad van ambtenaren verwacht nu dat de federale regering besluiten neemt. Als deze plannen gerealiseerd zijn, hoeven bewoners het komende jaar niet meer te werken. Het is nog onduidelijk hoe de vuurwerkshows van volgend jaar eruit moeten zien. Rekening houdend met de behoefte aan alternatieven, moet er een consensus worden bereikt over wat die zouden moeten zijn.

De gemeente onderzoekt momenteel of het voorgenomen vuurwerkverbod succesvol kan worden uitgevoerd. Ook wordt gekeken of bewoners voldoende steun hebben voor het verbod, of het gehandhaafd kan worden en welke negatieve gevolgen dat kan hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven